In beginsel is alles wat je aan een werknemer verstrekt loon. In de werkkostenregeling zijn een aantal vrijstellingen toegevoegd.
Gerichte vrijstellingen
Een aantal vergoedingen voor werknemers valt onder de gerichte vrijstellingen. Denk hierbij aan een reiskostenvergoeding (2024 maximaal 23 cent per kilometer), een NS business card, de declaratie van een VOG.
Nihil-waarderingen
Hier gaat het vooral om verstrekkingen in natura. Zoals koffie- en thee op kantoor, het verstrekken van werkkleding.
Noodzakelijkheidscriterium
Er zijn ook verstrekkingen die onder het noodzakelijkheidscriterium vallen. Dit zijn verstrekkingen die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de functie. Denk hierbij aan gereedschap, laptop en telefoon.
Vrije ruimte
Alles wat niet onder de hierboven genoemde categorieën valt wordt aangemerkt als loon en zal in de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Een belangrijke voorwaarde is dat de vergoeding of verstrekking wel gebruikelijk is. De Belastingdienst heeft aangegeven een vergoeding tot €2.400,- per persoon als gebruikelijk te zien.
Indien het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen de vrije ruimte te boven gaat is er een eindheffing van 80% verschuldigd. Deze eindheffing dient door de werkgever via de aangifte loonheffingen afgedragen te worden aan de Belastingdienst.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren